DAVID ATTENBOROUGH: EGY ÉLET A BOLYGÓNKON

AZ

ÉVTIZED

FILMJE

“Meg kell tanulnunk hogyan dolgozzunk a természettel, ne ellene”

Azt hiszem David Attenborought senkinek nem kell bemutatnom. Aki még nem találkozott volna vele, a brit természettudós, dokumentumfilmes idén ünnepelte kilencvennegyedik születésnapját, és kétségkívül ő a világ leghíresebb természetfilmese. Elképesztő életművének csúcsa az a film, ami nem is olyan rég, 2020 októberében jelent meg a Netflixen, és túlzás nélkül mondható, híre körüljárta a Földet. A műfaját tekintve dokumentumfilm, de olyan, amilyet még ember nem látott. Sokkal inkább mondható vallomásnak, és rémisztő jövendölésnek, mint bármi másnak. Valaki olyan vallomását hallhatjuk, aki végigaszisztálta az elmúlt majdnem száz évet, és látott letűnni egy olyan kort, aminek maradványaival most nekünk kell szembenéznünk. Az ő feladata az, hogy elmesélje nekünk a történetét, a miénk pedig az lesz, hogy helyrehozzuk generációja hibáit.

Az első képsorok rögtön a mélyvízbe dobnak minket azzal, hogy Attenborough a kihalt, máladozó Csernobilból jelentkezik, mesélve nekünk a történelem egyik legnagyobb emberi hibájáról. A kihalt, lakhatatlan épületeket elfoglalt burjánzó erdő tökéletes allegóriaként mutatja be mi történik ha továbbra is hátat fordítunk. Attenborough Mesél ó nekünk túlmelegedő óceánokról, olvadó jéghegyekről, túlhalászás miatt kihalt fajokról, kámforrá lett esőerdőkről, meggyilkolt állatok ezreiről.
Hallunk egykor színes, élő korallzátonyokról, melyek ma már üres, fehér csontvázak, halált, nem menedéket nyújtva az élőlényeknek.

” AZ IGAZSÁG AZ, HOGY VELÜNK VAGY NÉLKÜLÜNK, DE A TERMÉSZET ÚJRA FOGJA ÉPÍTENI MAGÁT”

Na de mégis mitől más ez, mint bármelyik másik olyan film amitől az embernek bűntudata támad, de pár nap múlva már el is felejti. Nos, először is David Attenborough végig T/1 személyben beszél, nem vonva ki magát a felelősség alól. Így az egész narráció nem szidalmazónak, sokkal inkább egy szomorú tanúvallomásnak hat. Arról már nem is beszélve, hogy a megszokott “Mindent elrontottunk, mindent rosszul csináltunk,biztosan elpusztulunk” helyett egy cselekvésre buzdító reménnyel teli monológot kapunk.

” EGY ÉVSZÁZAD MÚLVA ,A BOLYGÓNK ÚJBÓL EGY ÉLŐ HELY LEHET. ÉS MOST EL FOGOM MONDANI HOGY HOGYAN “

Mindezt olyan lélegzetelállítóan, hogy hiába is írnék bármit is erről a filmről, nem tudnám, és nem is akarom visszaadni azt a csodálatos élményt, amit a film nyújt.

„Amit mi látunk, az csak az utolsó fejezete egy évezredek óta tartó globális folyamatnak”
Mondja Attenborough, és érezzük, ez már nem vicc. Az élővilág pusztulásáról szeretjük azt hinni, hogy egy nem rég elkezdődött ,gyerekcipőben járó folyamat .Valami, amire még van időnk, valami amivel még nem kell foglalkoznunk. De ahogyan az előbb olvashattuk, ez már csak az utolsó fejezet . Rajtunk áll akarunk e többet .Az embert ugyanis semmi nem képes megállítani. Egyedül mi dönthetünk úgy, hogy megállítjuk saját magunk. A film testközelbe hozza azokat a katasztrófákat, amik körül vesznek minket ,és egy rendkívüli ember
szemén keresztül mutatjameg az elmúlt évtizedek tragédiáit. Attenborough előrevetíti egy olyan világ képét,amiben az esőerdők felégtek, az óceánok kihaltak, az ember pedig a fennmaradt állat fajokkal sodródott a szakadék szélére.

„ EZ NEM A BOLYGÓ MEGMENTÉSÉRŐL SZÓL,EZ SAJÁT MAGUNK MEGMENTÉSÉRŐL SZÓL

TÚLÉLJÜK-E SAJÁT MAGUNK ?

Miután ezekkel a gyönyörű képsorokkal és ezzel a mellbevágóan őszinte narrációval még az életkedvünk is elvette a nagy természettudós kiutat kínál , amibe a kétségbeesett néző úgy kapaszkodik mintha az élete függene tőle. Mert az is függ. Attenborough bemutatott egy jövőt , amiben elpusztulunk Egy olyat, ahol saját önzésünk tengerébe fúlunk bele , ahol az esőerdők puszták, a jéghegyek eltűntek és az élővilág belehalt a hibánkba . Ezután a vízió után pedig elmondja mit tehetünk másképp Mit tehetünk azért , hogy mindez vízió maradjon . Elmondja hogyan élhetünk harmóniában, békében a természettel. Olyan gyönyörű jövőt fest le , ami hallatán az ember talán
életében először úgy érezheti ezért megéri küzdeni.

ÉS HOGY VÉGÜL DAVID ATTENBOROUGH SZAVAIVAL ÉLJEK : CSAK KÉPZELD EL!

Írta:Kéri Boglárka

Close Menu
×
×

Cart

Csatlakozz a GeoLife klubbhoz!

Nyerd vissza 1 karkötő árát

Ha most feliratkozol ,akkor minden hónapban részt veszel a sorsoláson ,és 1 karkötőnek az árát visszanyerheted