Korallzátonyok pusztulása

A kérdés nem az, hogy meg tudjuk-e menteni a korallzátonyokat, hanem az, hogy ezt választjuk-e.

Ma a korallzátonyok számos ember által okozott fenyegetéssel szembesülnek , beleértve a szennyezést, a túlhalászást és a pusztító halászatot, a rosszul kezelt turizmust és a klímaváltozás hatásait. Valójában a tudósok becslése szerint 1980 óta már az összes korallzátony felét elvesztettük , és egyesek attól tartanak, hogy a többit mindössze 30 év alatt elveszíthetjük .

Miért fontosak a korallzátonyok?

A trópusi sekély vizekben található korallzátonyok megvédik a tengerparti városokat a hullámoktól, viharoktól, eróziótól és áradásoktól. Mivel a szén-dioxid-kibocsátás 25% -át elnyelik az óceánok, a korallok szolgálják a bolygó tüdejét. Bár a korallzátonyok csak az óceán fenekének kevesebb, mint 1% -át foglalják el, a korallzátonyok az összes tengeri élővilág 25% -át magukban foglalják, és a biológiai sokféleségük a bolygó összes ökoszisztémája közül a legmagasabb. Fajok milliói függenek a korallzátonyoktól.A korallok nemcsak a tengeri élet és a bolygó egésze szempontjából létfontosságúak, hanem számos előnnyel járnak az emberek számára is. A zátonyok a világ népességének 40% -ának elsődleges fehérjeforrásaként szolgálnak, és turizmus révén évente 30 milliárd dollárt termelnek. A leukémia, a HIV, a szív- és érrendszeri betegségek és a fekélyek kezelésére szolgáló gyógyszerek előállításához használt anyagok létfontosságú forrásai is. 

A tengeri ökoszisztémákat erősen sújtják

A korallzátonyok pusztulása és halála komoly csapást mért a tengeri ökoszisztémára. Valójában a korallok növekedési üteme nagyon lassú. Évente csak körülbelül egy centimétert nőnek. Ezért a korallzátonyok, amelyeket a tengerben látunk, gyakran évtizedek vagy akár évszázadok eredményei.

A zátonyok érzékeny rendszerét a legkisebb beavatkozás is felborítja, a korallzátonyok elnéptelenedését és a korallok halálát okozva. 1980 óta 40 százalékkal csökkent a korallzátonyok területe, 75 százalékuk szenved olyan lokális problémáktól, mint a szennyezés, a túlhalászás, és a tengeri bányászat.

Globális szinten pedig a felmelegedés okoz visszafordíthatatlan károkat

Mi a korall fehéredés?

A korall a leghosszabb életű állat, amíg a környezeti feltételek elég jók, évszázadokig növekedhet. Ezért a korall telepek halála általában a nyomasztó lakókörnyezet vagy más lények pusztulása miatt következik be. 

A korallok rendkívül érzékenyek a környezetre. A környezeti feltételek változása, például a víz hőmérséklete, a pH-érték és a zavarosság közvetlenül befolyásolja a korallok és az algák közötti szimbiotikus kapcsolatot. Ha a lakókörnyezet nem optimális, akkor a szimbiotikus alga fokozatosan elhagyja a korallokat, vagy a korall kiűzi őket, és a színforrásukat elveszítő korallok fokozatosan fehérednek.

A szimbiotikus algák elhagyása után a korallok nem halnak meg azonnal. Ha a környezet jobbá válik, a fehérített korallok visszanyerhetik őket, és lassan felépülhetnek a túlélés érdekében. Ha azonban hosszú ideig fehérednek, a korallok fokozatosan gyengülnek és elhalnak. Ezért a korallok fehéredése az utolsó vészjelzés a korallok számára.

Segíthetsz a korallzátonyok védelmében, függetlenül attól, hogy hol laksz

togetherness-1880155_1920

Függetlenül attól, hogy hol laksz, döntéseid befolyásolják a korallzátonyokat. A megkerülés módja, az energia felhasználása, az ételválasztás és életünk számos más aspektusa közvetlenül hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, amelyek felmelegítik bolygónkat. Világszerte emberek milliói lépnek fel az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és Te is csatlakozhatsz hozzájuk különféle akciók révén, az egyszerű életmódváltástól kezdve a szavazás módjáig, a vásárlás helyéig és egyebekig. Együtt segíthetünk a korallzátonyok fennmaradásában az elkövetkező generációk számára.

Close Menu
×
×

Cart

Csatlakozz a GeoLife klubbhoz!

Nyerd vissza 1 karkötő árát

Ha most feliratkozol ,akkor minden hónapban részt veszel a sorsoláson ,és 1 karkötőnek az árát visszanyerheted